Eet bij elke maaltijd een vuist koolhydraten
- Koolhydraten zijn belangrijk voor de energie voorziening en je humeur. We verbranden koolhydraten en zetten het voornamelijk om in warmte en activiteit en gebruiken het in mindere mate als bouwstenen. Koolhydraten zijn dus essentieel in je voeding. zijn dieten waar ze weg gelaten worden, zoals het Atkins dieet. Een dieet zonder koolhydraten kan wel, maar is meer een dieet dan een gezonde voedingsplan.
- Koolhydraten zijn het beste als je lichaam ze langzaam kan afbreken en dus constant kan verbranden, je blijft langer een verzadigd gevoel hebben. Het is daarom beter om altijd voor volkoren brood, pasta, rijst te kiezen. Ook andere granen, zoals spelt rogge, quinoa, couscous, zijn beter dan witte tarwe.
- Eet een open hand vol koolhydraten bij elke maaltijd (eindproduct, dus gekookt of gebakken). Je heb ze vaak minder nodig s'avonds als je niet meer actief bent, maar ga je nog s' avonds sporten, eet ze dan wel.
Producten van granenVoor alle gekookte producten gemaakt van granen geldt de vuist regel
|
muesli/CreusliEet liever meusli. Dit zijn granen gemengt van voornamelijk haver Tarwe en gerst. Cruesli is rijker aan vet aangezien het gebakken Meusli is en er wordt vaak suiker aan toegevoegd. Meeste Meusli's en Cruesli's bevatten bovendien noten en gedroogd fruit. Aangezien dit ongekookt is, is 30 gram (3 eetlepels) voldoende.
|
Rijstewafels3 stuks
|
Granen/bloem
De ongebakken granen zijn als portie 30 gram of 3 eetlepels.
HaverDit graan is eiwitrijker dan tarwe, maar heeft ook iets weer vet.
|
RoggeRogge heeft heeft minder vet dan tarwe.
|
MaisIn Mais meel zitten geen eiwitten, geen vet, alleen koolhydraten
|
Lijkend op graan |
BoekweitBoekweit is vergelijkbaar met tarwe in gebruik maar bevat geen gluten
|
Koolhydraat rijke groente |