De feestdagen zijn heerlijk. Gezellig met je familie, of vrienden en heel veel eten en snoep en nog meer eten. Vaak voel je je moe of hebt meteen schuldgevoelens nadat je teveel gegeten hebt. We kennen dit allemaal en het lijkt soms alsof we er zelf geen controle over hebben. Of je voelt je verplicht, omdat je familie of vrienden speciaal gekookt of gebakken hebben.

  Ik daag je uit om dit jaar de feestdagen anders te ervaren. Je hebt zelf controle over wat je eet. Met nieuwjaar voel je je al een ander mens. Het is simpel. Plan wat je gaat doen.

  Eten thuis:
  Jij kunt zelf bepalen wat er gekookt wordt. Maak je eigen gerechten volgens de regels. Je weet al dat een hand vol eiwitten mag en heel veel groente. Maak dit dan ook. Traditionele gerechten als kalkoen voor kerst, kan hel goed zolang je de jus en stuffing maar weg laat. 
  Wat te serveren als toetje? Probeer je favoriete gerecht eens wat minder vet of zoet te maken, of een cheese cake of mager ijs zoals op onze site te vinden is. Maak dadel noten bars in bon-bon maat voor bij de koffie en zelfs de slechtste eter heeft niet door dat het gezond is. Gezond eten maakt het niet minder gezellig.

  Uit eten:
  Ga je naar een restaurant. Bekijk het menu van tevoren en kies thuis al wat je gaat eten.Je kan in een restaurant ook vragen of ze bijvoorbeeld de saus apart serveren of in plaats van friet een extra portie groente. Voel je hier niet opgelaten over. 
  Eet je bij familie of vrienden, let dan op je portie controle. Schep eerst de groente op en vul een groot gedeelte van je boord. Voor koolhydraten, eiwitten en vetten gelden de regels zoals op de pagina 'Voedingsadvies'. Hieronder staan een paar van deze regels in iets meer detail (kies een portie eiwitten uit 3,4 of 5 bij een maaltijd)

  • Koolhydraten ( aardappelen, pasta, brood) = zo groot als een gesloten vuist
  • Fruit= 1 stuk
  • Eiwitten (vis, kip, vlees) = past in de palm van je hand
  • Eiwitten (op basis van magere melk/yoghurt of kwark) = zo groot als een vuist
  • Eiwitten van noten = 2 duimen groot
  • Vetten = 1 dopje

  Nog 10 tips om je lekker in je vel te voelen met de feestdagen:
  (1) Doe een training vlak voordat je uiteten gaat en eet daarna een kleine snack (met proteine). Drink ook voldoende. Je hebt dan geen honger als je aan tafel gaat. De valkuil is dat je je aan het brood vol eet voordat de gerechten komen.

  (2) Voordat je uit gaat geef je jezelf een pep talk. Waarom wou je dit ook alweer?  Zorg dat je gemotiveerd bent om aan je voedingsplan te houden.

  (3) Beslis waar je je echt graag te goed aan wil doen. Maakt je moeder die chocolade taart die je geweldig vindt. Beslis van tevoren dat je een stukje eet. Geniet ervan en houd het bij een stukje. 

  (4) Neem in een keer alles op je boord wat je gaat eten, en schep niet nog een keer op.

  (5) Trek wel dat strakke jurkje of broek aan. Het is dan moeilijker om je vol te eten.

  (6) Drink voldoende water

  (7) Alcohol of een toetje, niet beide.

  (8)  Zorg ervoor dat je je aan je normale eetpatroon houdt vooraf gaand aan een feestje. Veel vrouwen zijn geneigd om weinig te eten om calorieen te sparen. Het gevaar is dat je zo een honger hebt dat je je totaal overeet. 

  (10)  Heb je je toch overeten. Laat het schuldgevoel meteen los en denk niet dat je alles verpest hebt. Ga jezelf niet pijnigen door op de weegschaal te gaan staan! Dit zegt helemaal niets. Je moet ongeveer 3600 calorieen te veel eten om een kilo aan te komen. Eet meteen weer volgens het normale patroon na een feestje. Ook hier moet je niet denken dat je de calorieen moet compenseren. Vind je balans en normale eetpatroon terug. Een avond uit veranderd niets aan een lifestyle. 

  De feestdagen zijn er om van je familie en vrienden te genieten. Geniet van deze tijd door je op hen te concentreren en niet op het eten. Eten is slechts een bijzaak. 


   

Leave a Reply.

  Authors

  Wij zijn twee vrouwen met drukke banen en allebei hebben we kinderen in de leeftijd tussen 4 en 8 jaar. We willen graag andere vrouwen helpen om weer strak in hun lichaam te komen, omdat het ons zelf gelukkiger heeft gemaakt.

  We zijn allebei begonnen op een moment dat het zwaar was in ons leven, door het verlies van een ouder en de ander door financiële onzekerheid.

  Het trainen en gezonder worden heeft er juist voor gezorgd dat we ons beter voelden. Dit heeft een positief effect gehad op ons gezins leven

  We hopen jou te kunnen motiveren om met ons mee te doen.